Hòfi Chikí @ Klein College

Curaçao’s eerste Tiny Forest!

Het bos bij het Klein College is het eerste Tiny Forest dat in het Caribisch deel van het Nederlands Koninkrijk geplant is.

FACTS

In dit bos van 160m2 zijn 480 inheemse struiken, heesters en bomen geplant. De 41 verschillende soorten variëren van bekende veel voorkomende soorten tot uiterst zeldzame.

Het land waar het bos op groeit ligt naast de tuinkas van de school en vormt zo een integraal onderdeel van het educatieve Natuur en Milieu Educatieprogramma van de school. Voor de kinderen is lesmateriaal ontwikkeld en het Tiny Forest is onderdeel van het onderwijs curriculum van Klein College.

HOE

Bij een goed plan hoort een goede voorbereiding. Hòfi Chikí Founder Lennart Bak heeft allereerst samenwerking gezocht met Daan Bleichrodt Tiny Forest initiator van het IVN. En vervolgens heeft hij gewerkt aan een manier om de Tiny Forest plant methodiek ook in een droog tropisch klimaat te kunnen toepassen.

Tegelijkertijd is Lennart in gesprek gegaan met lokale scholen om het idee een Tiny Forest te planten te pluggen. De school is vanaf het begin af aan enorm enthousiast geweest en heeft alles beschikbaar gesteld om het project te doen slagen.

Hòfi Chikí heeft de bodem onderzocht, een design gemaakt van het te planten bos en de grond afgegraven en bewerkt, In september 2019, de heetste maand van het jaar hebben we een weekend doorwerkend de hele voorbereiding van de grond gedaan. Een behoorlijke operatie met een graafmachine die de grond afgroef, truckladingen vol met mulch en organisch materiaal die gemengd moesten worden met aarde en mest. De grandioze inzet van de conciërges en docenten maakten dat we het binnen planning hebben afgerond.

Vervolgens hebben we met grote dichtheid de bomen geplant en de grond met een dikke laag mulch bedekt. De plantdag met schoolkinderen en vrijwilligers was fantastisch en we hebben in een halve dag alle planten in de grond weten te krijgen. Bij de uitvoering van de plantdag hebben we ook enorm veel steun gehad aan de medewerkers van CARMABI en de vrijwilligers van Uniek Curaçao.

Het was mooi om te zien dat het Tiny Forest gelijk vol zat met vlinders die langs de boompjes en struikjes fladderden.

Lokaal en Internationaal heeft het eerste Tiny Forest in Caribische deel van het koninkrijk enorm veel aandacht van de pers gekregen. Dat was een mooie blik van waardering voor het werk van onze stichting.

WIE

De organisaties die het project mogelijk hebben gemaakt zijn: NME Fonds, IVN Nederland die het project middels een schenking gesteund hebben. Greening the Desert die door middel van crowdfunding 20 planten aan Hòfi Chikí hebben gedoneerd. En natuurlijk Klein College door de grond ter beschikking te stellen.

Zelf ook een Tiny Forest?

Wil jij zelf ook een Tiny Forest planten en zo werken aan een groener Dutch Caribbean? Lees dan deze stappen goed door en neem contact met ons op.

15 + 12 =

Tiny Forest Klein College