Hòfi Chikí @ University of Curaçao

Tiny Forest Groot Piskadera

The  University of Curaçao is de eerste universiteit in het Caribisch gebied met een Tiny Forest.

FACTS

 In dit bos van 250m2 zijn 750 inheemse struiken, heesters en bomen geplant. De 58 verschillende soorten variëren van bekende veel voorkomende soorten tot uiterst zeldzame.

Het bos ligt naast de Universiteit en vormt zo een integraal onderdeel van het Eco Urbanism project van de Universiteit. Het onderhoud wordt gedaan door de studenten. Er komt een buitenlesruimteen de studenten krijgen ook buiten les en leren over de soorten in het bos. Het Tiny Forest is opgenomen in het onderwijs curriculum van de LOFO studenten van het UoC.

HOE

Het eerste zaadje voor dit project werd geplant tijdens een bijeenkomst van Nederlandse en Caribische Universiteiten begin 2020 over mogelijkheden voor klimaat adaptatie en vergroening op de Antillen. Vervolgens was er sprake van een langdurige periode van elkaar opvolgende lockdowns. Hierdoor kwam het plan om verder te praten over de samenwerking niet van de grond.

Met uitvoering van de eerste projecten van het Eco Urbanism pilot bij the University of Curaçao (UoC). begin 2022 werd de draad weer opgepakt. Na verkennende gesprekken is er gesproken over de uitwerking en er hebben verschillende locatie bezoeken plaatsgevonden om de mogelijkheden op e grond te verkennen. Na het tekenen van de MoU in december 2022 is met de voorbereiding gestart en vervolgens is in de eerste week van maart 2023 het project uitgevoerd.

De plantdag met studenten, schoolkinderen en vrijwilligers was fantastisch en met veel inzet hebben in een halve dag alle bomen en planten in de grond weten te krijgen. Bij de uitvoering van de plantdag hebben we ook enorm veel steun gehad aan hulp van de medewerkers van CARMABI en aan het gereedschap dat beschikbaar was gesteld door Uniek Curaçao.

Het project heeft in de media op Curaçao de maximale aandacht gekregen. Aan het project is op de radio en in de kranten aandacht besteed. Daarmee zijn de uitgangspunten en de doelstellingen van Hòfi Chikí bij een breed publiek onder de aandacht gebracht.

 

 


WIE

De organisaties die het project mogelijk hebben gemaakt zijn: Prins Bernard Fonds Caribbean, Trees For All, en Stichting Fortuna die het project middels een schenking gesteund hebben. Onze vaste donateurs en anderen die aan Hòfi Chikí hebben gedoneerd. En natuurlijk the University of Curaçao door de grond ter beschikking te stellen.

.

Zelf ook een Tiny Forest?

Wil jij zelf ook een Tiny Forest planten en zo werken aan een groener Dutch Caribbean? Lees dan deze stappen goed door en neem contact met ons op.

5 + 5 =

Tiny Forest Klein College